Kinesio tape, hvad er det og hvad gør det?

Hvad er det og hvad gør det?

Kinesio tape er en elastisk tape, der bruges af (top)atleter og fysioterapeuter. Det stimulerer helingsprocessen efter skader eller tilbyder en forebyggende beskyttende effekt mod overbelastning. Når tapen påføres korrekt, lindrer tapen smerter og giver støtte til muskler og led. Det kan endda reducere høfeber klager med op til 84%. Vi vil fortælle dig mere om, hvordan Kinesiotape virker og give dig tips om den korrekte påføringsmetode.

Hvad skal du være opmærksom på?

Ønsker du at købe kinesiotape er du udsat for et kæmpe udbud. I de senere år er konceptet 'Medical Taping' vokset i popularitet. Som følge heraf er 'lavbudget'-bånd og leverandører dukket op som svampe. Dette kan give problemer. Billige leverandører sparer ofte på produktkvaliteten, såsom et dårligt klæbelag, der kan forårsage hudirritationer, dårlig elasticitet eller ingen klæbestyrke. Især hvis du vil træne med kinesiotape, er det nyttigt, at det bliver siddende.

Flere ting er vigtige for at hjælpe dig på vej.

  • er båndet CE eller lignende certificeret (TÜV eller ASTM)
  • strækker båndet sig godt?
  • er tapen vandafvisende og afvisende
  • er tapen hudvenlig
  • tapen forbliver på huden i mere end 3 dage

 

Hvor kommer det fra?

De flerfarvede stykker tape, du ser på atleter, er for det meste stykker kinesiotape† Kinesio taping er en del af den såkaldte Medicinsk tapekoncept, som blev grundlagt for mere end 40 år siden, hovedsageligt i Japan og Korea. Denne filosofi er baseret på det faktum, at muskler ikke kun er nødvendige for bevægelse, men også bestemmer blod- og lymfestrømmen. Elastiktape, der, forudsat at det har de rigtige egenskaber, er i stand til at støtte musklerne på den korrekte måde, kan derfor spille en vigtig rolle for muskelvævets funktion og (hjælpe) med at helbrede diverse skader eller smerter. Det er i øvrigt ikke blot antagelser, men en vigtig effekt er blevet påvist af omfattende videnskabelig forskning. Senere blev det også bemærket, at den samme teori også så ud til at være anvendelig uden for muskelvævet.

Hvad er det?

Kinesiotape er en elastisk bomuldstape, ofte med anti-allergiske egenskaber. Tapen har en lignende strækning som huden (nemlig 140%), men er kun strækbar i én retning (i modsætning til f.eks. Dynamic Tape). Klæbelaget på tapen aktiveres af kropsvarme, så tapen ofte kan bæres i flere dage og den er relativt modstandsdygtig overfor fx vand.

Hvad gør den?

Til de fleste anvendelser af Kinesiotape der gøres brug af elasticiteten i forhold til huden. Når tapen påføres, mens huden strækkes, sørger tapen jo for, at huden løftes lidt, når musklen er afspændt (velpåført tape kan derfor ofte kendes på de kanter, der opstår, de såkaldte convolutions) . Hovedeffekten af disse kurver er, at der skabes mere plads i det subkutane væv, hvilket stimulerer strømmen af blod og lymfekar.

En forbedring af cirkulationen og et fald i tryk (mere plads = mindre tryk) skaber hurtigt smertelindring† Ved at mindske smerterne kan du bevæge dig hurtigere og bedre, hvilket kun fremmer helingsprocessen yderligere. I modsætning til almindelig tape fremmer kinesiotape hovedsageligt bevægelse, hvor stiv tape (f.eks. ved en forstuvet ankel) påføres tidligere for at begrænse bevægelsen. Baseret på filosofien bag det medicinske tapekoncept fremmer fremme af fysiologiske bevægelser kun genopretning af væv.

Udover denne smertedæmpende effekt har kinesiotape andre virkeområder. For eksempel kan det afhængigt af fastgørelsesteknikken påvirke musklernes tonus. Byggeriets retning påvirker jo graden af tonisering (spænding) eller detonisering (afspænding) af musklen, en effekt der kan bestemmes ved elektromyografisk undersøgelse (EMG). På grund af et kompliceret samspil mellem omstændigheder, "trækker" tapen mod bunden af påføringen. Så hvis du påfører tapen fra start til indsættelse af en muskel (f.eks. i quadriceps: fra muskelmaven på balden til under knæet), stimulerer du musklen til at forkorte, til at trække sig sammen. På den anden side, hvis du påfører tapen fra under knæet og opad, opmuntrer du musklen til at forlænges, til at slappe af. Musklens status er en vigtig forskel ved skader (detonisering, afspænding tilstræbes som regel), og man forstår straks, at dette kan være et tricky punkt, hvis tapen påføres forkert.

Udover den smertereducerende og muskelstøttende effekt kan kinesiotape også spille en vigtig rolle i støtten til ledblod- og lymfedrænage stimulere eller neuroreflekterende veje indflydelse. Men det ville føre os for langt...

Mirakelkur?

Mirakler eksisterer ikke. Og bestemt ikke i sport. Det er tydeligt, at kinesiotape har revolutioneret (sports)medicin og fysioterapi de seneste år. At ved sådan et EM for eksempel næsten alle decathleter har et farvet stykke tape at finde et sted, burde ikke undre. Disse sportsmænd og kvinder presser deres kroppe til det yderste, og bestemt ved et stort mesterskab er der nogle gange atleter, der – selv om de lider af smerter – stadig ønsker at bide i balden. Den hviderussiske tiatlet Andrei Krauchanka var det mest ekstreme eksempel på dette i aftes (se videoen nedenfor, selvom han især var inkluderet på BBC-billederne, og det var kun rigtig tydeligt). Manden gik, holdt sammen med Kinesiotape, til trekkelegs på hans afsluttende 1500m. Krauchanka formåede at begrænse skaden til sine nærmeste konkurrenter og tog dermed stadig guldmedaljen med hjem i tikamp. Ikke ideel til den slags sport, men hvis 1500 meter er det eneste, der adskiller dig fra en europæisk titel, så er alle hjælpemidler velkomne.

Hvor kan det købes?

Kinesiotape eller Sporttape sælges flere og flere steder. Tænk på discountsupermarkeder som Kruidvat eller Action, men også apoteker og endda byggemarkeder. Der er dog en stigende forskel i kvalitet, som vi allerede har nævnt.

Du kan selvfølgelig også bestille kinesiotape online. Dette kan gøres hos store webshops eller enkelte grossister som Intertaping.BV.

Intertaping er specialiseret i rådgivning og distribution af medicinske bånd, støttebånd og relaterede produkter til professionelle terapeuter, fysioterapeuter, idrætsterapeuter og (semi)professionelle atleter. Vi sælger forskellige mærker af kinesiotape i forskellige farver. Mere information om andre typer Kinesio Tape kan findes her:

 

Acutop (fra huset) Nasara Tape Temtex KT Tape